Comunicat de presa

Comunicat de presa

Membrii APCPR, în calitate de beneficiari ai Programului carne de porc din ferme româneÈ™ti È™i solidari cu toÈ›i producătorii de porci din È›ară de la care au primit mesaje, protestează față de atacul susÈ›inut al unei părÈ›i a presei care se zbate într-o gravă necunoaÈ™tere a specificului creÈ™terii porcilor È™i a problemelor sectorului.

Prin emisiuni repetate, această parte a presei încearcă să anuleze o iniÈ›iativă, de mare importanță pentru crescătorii de porci, care vine să aducă o gură de oxigen sutelor de fermieri ce livrează carne proaspătă de porc pe piaÈ›a României.

În ultimii doi ani, datorită embargoului Rusiei la importul de carne de porc din Europa, piaÈ›a României a fost invadată de stocurile de carne de porc din Europa, iar fermierii români au fost nevoiÈ›i să vândă perioade îndelungate sub costurile de producÈ›ie. În anii 2015 – 2016 importul de carne de porc a crescut cu 46.000 tone față de 2013 astfel că, la nivelul anului 2016, România a cheltuit circa 343,6 mil. euro pentru carnea de porc importată.

În 2015 – 2016 sectorul de creÈ™tere a porcului a înregistrat o pierdere de 75,8 mil. euro, reflectată în situaÈ›ia economică a fiecărei ferme de porci. O mare parte din ferme se află în reorganizare judiciară, insolvență sau nu pot să-È™i plătească ratele la bănci.

Lipsa surselor de finanÈ›are a orientat investitorii către înfiinÈ›are de ferme de îngrășare de capacități de până în 2.000 de locuri, evitându-se proiectele pentru fermele de reproducÈ›ie care sunt de circa 5 ori mai scumpe. Ca urmare, sectorul de creÈ™tere a porcilor importă anual circa 1,5 mil. purcei din Uniunea Europeană. 

SituaÈ›ia din piaÈ›a europeană a cărnii de porc a fost echilibrată prin eforturi deosebite de a găsi beneficiari în China È™i alte țări asiatice, dar pentru următorii ani nu se prevede menÈ›inerea acestor pieÈ›e care se orientează către furnizori de carne de porc din America de Sud unde sunt costuri de producÈ›ie mult mai scăzute. Nici piaÈ›a Rusiei nu mai poate fi considerată un beneficiar, Rusia desfășurând un ambiÈ›ios program de asigurare a autosuficienÈ›ei până în 2020.

În acest context, programul de guvernare 2016 – 2020 a avut în vedere susÈ›inerea financiară a fermierilor pentru a stabiliza È™i dezvolta fermele de creÈ™tere a porcilor, ceea ce ar avea ca rezultat reducerea importurilor de carne de porc È™i avantaje pentru balanÈ›a comercială a României.

De asemenea, sumele ce urmează a fi plătite fermierilor le vor permite dezvoltarea fermelor și crearea de capacități de reproducție.

APCPR susÈ›ine orice formă de sprijin ce poate fi acordată crescătorilor de porcine È™i va lucra alături de autoritățile iniÈ›iatoare pentru fundamentarea tehnică a documentelor necesare în plan naÈ›ional sau la Comisia Europeană.

Rămâne ca o mare nedumerire a crescătorilor de porci din România tăcerea cu care majoritatea stucturilor de presă au tratat situaÈ›ia extrem de grea în care s-au zbătut în ultimii doi ani, lipsa de atitudine față de invazia de carne de porc din exterior È™i cantitatea mare de energie ce se risipeÈ™te în prezent pentru combaterea Programului carne de porc din ferme româneÈ™ti. Sperăm ca viitorul să dea o È™ansă industriei cărnii de porc din România chiar dacă o parte a presei nu este încântată de acest progres.

 

Consiliul Director APCPR

 

AGERPRESS