Comunicat de presă - Adunarea Generală a Membrilor APCPR 22 martie 2018

Comunicat de presă - Adunarea Generală a Membrilor APCPR 22 martie 2018

În data de 22 martie 2018 a avut loc, la „Sergiana Center” Brașov, Adunarea Generală a Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

În cadrul Adunării Generale a APCPR au fost prezentate și aprobate materiale  specifice referitoare la activitatea desfășurată în anul 2017: raportul de activitate al Consiliului Director în anul 2017 și sinteza activității pe perioada de trei ani a mandatului Consiliului Director (2015-2017), gestiunea financiară a asociației în anul 2017 și au fost prezentați cei 22 de noi membri care au aderat în anul trecut la asociație.

Unul dintre punctele importante ale Adunării Generale a Membrilor APCPR a fost alegerea președintelui și a Consiliului Director pentru un nou mandat pe perioada 2018-2020. În urma votului exprimat de membrii APCPR, componența Consiliului Director al APCPR pentru perioada 2018-2020 este următoarea:

Președinte: Ioan Ladoși

Membri Consiliul Director: Bogdan Mihail, Sorin Lupașcu, Adrian Iorgulescu, George Scarlat, Costin Bădilă, Ioan Antoci, Iosif Pazuric, Tudor Neculoiu, Adrian Balaban, Mihai Dune, Ionel Chiriac, Alexandru Gruia și Stanca Alexandra Tudor.

Din principalele probleme ale sectorului de creșterea porcului menționate de membrii asociației care au devenit, prin hotărârea Adunării Generale, obiective pentru noul Consiliu Director, amintim: 

 • Susținerea intereselor și a punctelor de vedere ale membrilor APCPR în raport cu proiectele de acte normative sau deciziile autorităților române și europene;
 • Obținerea de suport financiar și fiscal pentru dezvoltarea producției autohtone de carne de porc și utilizarea resurselor de cereale și plante tehnice din producția internă;
 • Intensificarea demersurilor pentru ca membrii asociației să beneficieze de condiții de piață similare celor acordate de statele membre UE sectorului de creșterea porcului;
 • Promovarea conceptului „carne de porc românească”;
 • Continuarea programelor de aplicare a standardelor superioare de bunăstare în fermele de suine și finalizarea Măsurii 14 – Bunăstarea animalelor din PNDR 2014-2020;
 • Promovarea cărnii din fermele românești în vederea creșterii încrederii consumatorului în calitatea cărnii de porc, având ca deviză:

  Bunăstare = Sănătate animală = Siguranță alimentară

 • O legătură permanentă cu Asociația Medicilor Veterinari din Sectorul Suin pentru aplicarea celor mai bune metode de protecție sanitară veterinară față de pericolul pestei porcine africane (PPA) și armonizarea deciziilor ANSVSA cu realitățile din ferme;
 • Recunoașterea statutului de țară liberă de pestă porcină clasică (PPC) pe plan european și ridicarea completă a restricțiilor pentru comerțul intracomunitar cu porci vii și carne de porc în cursul anului 2018;
 • Informarea membrilor APCPR cu noutăți în domeniul creșterii suinelor, ghiduri de bune practici pentru protejarea mediului, animalelor și consumatorilor, etc.
 • Continuarea reprezentării în structuri asociative naționale și europene

Adunarea Generală s-a bucurat de prezenta d-lui Petre Daea – ministrul agriculturii și dezvoltării rurale și a d-lui Adrian Pintea – director general APIA. În mesajul sau, dl Petre Daea a reconfirmat hotărârea personală și a întregii conduceri a MADR de a contribui la zootehnizarea agriculturii și la dezvoltarea sectorului de creșterea porcilor din România, de a promova măsuri de sprijin naționale dar și la nivel European pentru creșterea efectivelor de reproducție, pentru continuarea programelor de bunăstare a animalelor sau alte programe care sa susțină fermierii. Veștile bune prezentate de dl. ministru Petre Daea i-au bucurat pe fermierii prezenți la Adunarea Generală și au fost primite cu aplauze. La propunerea fermierilor, dl. ministru Petre Daea a fost de acord să devină „Membru de onoare al APCPR” și a primit placheta organizației.

În continuarea Adunării Generale APCPR, dl. Ioan Ladoși – președintele APCPR a participat la prima Adunare Generală a Asociației Medicilor Veterinari din Sectorul Suin, care s-a desfășurat în aceeași locație de la Sergiana Center Brașov.

 

 

Consiliul Director APCPR

 

AGERPRESS