Comunicat de presa APCPR. București. 8 iulie 2021

Comunicat de presa APCPR. București. 8 iulie 2021

Sperăm ca Guvernul să își mențină angajamentele luate față de fermierii corecți din România! Clasificarea exploatațiilor și respectarea normelor de biosecuritate în toate tipurile de ferme sunt măsuri absolut necesare!

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) așteaptă decizia Guvernului de a-și asuma proiectul de OUG pentru aprobarea Planului de măsuri de urgență pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane în România, aducând reglementări pentru controlul și combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) și solicită aprobarea sa în regim de urgență.

De la apariția PPA în Romania, APCPR a participat la toate întâlnirile de lucru organizate de autoritățile competente pentru identificarea celor mai bune soluții privind creșterea suinelor în regim tradițional, alături de fermele comerciale, și stabilirea unor măsuri minime de biosecuritate, conform recomandărilor primite de la Comisia Europeană și care să permită producția de suine în toate tipurile de exploatații. Numai prin implementarea unor măsuri minime de igienă în gospodăriile care doresc să consume sau să valorifice porci și respectarea prevederilor privind transportul și circulația porcilor se poate asigura dezvoltarea pe termen lung a sectorului și securitatea alimentară a populației.

Așteptările sectorului de creștere a suinelor din România sunt ca acest Guvern să își respecte angajamentul luat față de fermierii corecți și să implementeze, în regim de urgență, măsurile legislative necesare și solicitate de Comisia Europeană în rapoartele misiunilor de audit efectuate în România. Rapoartele pun accent pe înregistrarea și trasabilitatea efectivelor de porcine, respectarea normelor de biosecuritate în toate exploatațiile și, nu în ultimul rând, pe elaborarea unei strategii privind controlul populației de porci mistreți. 

Stabilirea cadrului legal pentru reglementarea uniformă a condițiilor de biosecuritate în vederea diminuării efectelor negative ale PPA și elaborarea Ghidului de Creștere sunt măsuri ce trebuie luate cu celeritate pentru salvarea sectorului suin.

AGERPRESS