Comunicat de presă APCPR : Inițiativa româno-bulgară pentru reluarea comerțului intracomunitar și a exportului de porci vii

Comunicat de presă APCPR : Inițiativa româno-bulgară pentru reluarea comerțului intracomunitar și a exportului de porci vii

 

 

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România salută inițiativele MADR și ANSVSA de a aborda în anul 2014, într-o manieră profesională, problema reluării exportului de porci vii din fermele comerciale românești.

Atenția autorităților române este îndreptată, în mod justificat, pe aspectele sensibile ale sistemului de biosecuritate la nivel național și transfrontalier. Recenta întâlnire dintre reprezentanții ministerelor agriculturii și ai autorităților sanitare–veterinare din România și Bulgaria a avut între obiectve și stabilirea unor acorduri privind controlul mișcării animalelor între România și Bulgaria, întărirea sistemului de supraveghere a pestei porcine, în special la granițele cu țări terțe, supravegherea mistreților sau alte aspecte ce trebuiesc urmărite în vederea obținerii acordului de export și pentru porcii vii etc. De altfel, adevărata problemă - pe care doar autoritățile o pot rezolva - este cea legată de controlul circulației mistreților și a porcilor din gospodăriile populației. 

 

Decizia de a organiza, în vara acestui an, la București,  o întâlnire a experților din cele două țări cu cei ai Comisiei Europene, precum și introducerea acestui subiect în ordinea de zi a apropiatei ședințe comune a guvernelor României și Bulgariei, dă speranțe fermierilor din APCPR că problema pestei porcine și a exportului de animale va fi, pentru prima dată, abordată la nivel național și guvernamental. Suținem, în continuare, că prevederile din programele privind pesta porcină nu trebuie să fie puse numai în spatele fermierilor, care respectă demult legislația europeană în domeniu, au investit masiv în biosecuritate și supraveghere sanitară-veterinară, dar au suportat consecințele unei indiferențe pe care nu dorim s-o catalogăm.

 

Felicităm MADR și ANSVSA pentru inițiativă, îi asigurăm de sprjin și colaborare în desfășurarea programului de obținere a statutului de țară liberă de pestă, dar ne rezervăm și dreptul de a interveni public în cazul în care acest program rămâne la stadiul de inițiativă.

 

Consiliul Director APCPR

 

Președinte Ioan Ladoși

 

AGERPRESS