Acțiuni de control ANPC- comunicat de presă APCPR

Acțiuni de control ANPC- comunicat de presă APCPR

APCPR apreciază  acțiunile de control organizate de ANPC privind verificarea extinsă a unor importante cantități de carne, organe și subproduse din carne, provenite din comerț intracomunitar și destinate vânzării către populație.

Aspectele sesizate de mult timp de fermieri și procesatori privind ignorarea normelor sanitare veterinare și de siguranța alimentelor, importul fraudulos și evazionist practicat de mai multe firme pe teritoriul României, au fost evidențiate cu ocazia controlului. De asemenea, s-a putut constata practic, cum  TVA-ul de 24% a devenit un instrument extrem de eficient în crearea unor rețele de evaziune fiscală, care valorifică “la negru“ carne și produse din carne necorespunzatoare, provenite din statele membre UE, unde TVA este foarte mic sau zero. Rețelele evazioniste își permit, prin furtul TVA, să practice prețuri incredibil de mici, atentând la siguranța alimentară și îngustând piața și accesul consumatorilor către un produs provenit din surse sigure și supravegheate permanent pe tot lantul de producție.

Ne dorim ca acest tip control extins să nu fie numai “o floare de primavară”, o acțiune organizață cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorului, ci să devină  o practică în activitatea autorităților competente.

Solicităm tuturor forțelor politice din Parlament, Guvernului României, să dispună măsuri urgente de protejare a fermierilor și procesatorilor de carne, concurați și eliminați de pe piața națională prin practici ilegale facilitate de diferențele mari dintre TVA-ul de 24% din România și TVA foarte scăzut și chiar zero în aproape toate celelalte state membre UE.

Apelul nostru către cei ce conduc destinele țării este:

 

Tăiați TVA–ul la animale vii, carne și produse din carne !

 

AGERPRESS