ANSVSA face din nou apel către cetățeni să respecte măsurile de prevenire a apariției pestei porcine africane

31.07.2014
                                   

Informare de presă ANSVSA

 

ANSVSA face din nou apel către cetățeni să respecte măsurile de prevenire a apariției pestei porcine africane

 

În ultima jumătate de an, Uniunea Europeană se confruntă cu o nouă provocare epidemiologică, pesta porcină africană.
Pesta porcină africană este o boală produsă de un virus, care afectează porcii domestici și cei sălbatici și este caracterizată printr-o difuzibilitate foarte mare, cu procent foarte mare de îmbolnăvire și mortalitate în rândul animalelor, ceea ce poate conduce la pierderi economice foarte ridicate.

Această boală nu afectează omul.

Boala nu a evoluat niciodată în țara noastră, dar o analiză de risc realizată la nivelul ANSVSA, la sfârșitul anului 2013, a concluzionat că măsurile de prevenire trebuie riguros aplicate.

În ultimii șapte ani, boala a evoluat în partea estică a continentului (în Rusia, Ucraina, Belarus),  iar, începând cu luna ianuarie 2014, în state membre ca Lituania (2 focare), Polonia (9 focare) și Letonia  (30 de focare), atât la porcii mistreți, cât și la cei domestici.

Pentru a preîntâmpina apariția bolii pe teritoriul său, România are a o strategie care include:
- măsuri legate de avertizarea fermierilor și vânătorilor privind recunoașterea semnelor clinice necesitatea notificării imediate a semnelor de boală suspecte; 
- pregătirea administrației cu responsabilități în controlul bolilor majore, cu privire la modalitățile de prevenție și de combatere a acestei viroze majore; 
- pregătirea personalului de la punctele de trecere a frontierei de la granița cu țările terțe privind controlul bagajelor călătorilor;
- dezinfecția care trebuie aplicată camioanelor care au transportat animale vii în spațiul rus.

      În afară de metodele profilactice și administrative pe care le aplică statul român pentru a limita riscurile de pătrundere a bolii în teritoriul național, fermierii, responsabilii fondurilor de vânătoare, pădurarii și populația în general trebuie să contribuie la notificarea timpurie a oricăror semne de boală observate la porcinele pe care le dețin sau la porcii mistreți.

       Reamintim că este obligatorie anunțarea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din județul de reședință despre apariția oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcinele domestice sau la porcii mistreți. 

De asemenea, fermierii crescători de suine trebuie să anunțe DSVSA la fiecare tranzacție cu suine pe care intenționează să o realizeze din spațiul comunitar și să se informeze asupra zonelor de restricție impuse în spațiul Uniunii Europene, datorită evoluției pestei porcine africane. Mai multe date privind evoluția acestei boli se pot afla de la DSVSA de pe raza județului de reședință.

ANSVSA mulțumește anticipat tuturor cetățenilor pentru aportul la sprijinirea eforturilor de menținere a indemnității teritoriului României față de pesta porcină africană.

Serviciul Comunicare

AGERPRESS