Comunicat de Presa 07.10.2014

Comunicat de Presa 07.10.2014

APCPR, în colaborare cu AFISS, semnalează Guvernului României și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale situația critică a fermelor de creșterea porcinelor din România.

Începând din luna iulie 2014, prețul oferit de abatoare pentru porcii vii a scăzut constant, ajungând la 5,4 – 5,5 lei / kg viu în ultima săptămână, față de 7,0 – 7,2lei/kg viu în anul 2013. În același timp se înregistrează o scădere simțitoare a cererii pentru carnea de porc românească, deși nu s-au constatat diferențe mari în consum.

De la instalarea embargoului Rusiei la importul de carne de porc din UE, din februarie 2014, s-au creat mari cantități disponibile la furnizorii tradiționali ai pieței rusești.

Din evidențele UE rezultă că în primele șase luni au fost exportate către Rusia numai 54 mii tone carne de porc față de 350 mii tone anul trecut. Cele mai afectate țări sunt Germania, Polonia, Olanda, Belgia și Ungaria. Ca urmare, în România au fost livrate în primul semestru al anului 2014 cu 13 mii tone de carne de porc mai mult, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar estimările sunt că aceste cantități vor crește. 

Fermierii din România sunt concurați puternic de cantități mari de carne de porc disponibile în țările UE la prețuri foarte scăzute. Deși se importă carne de porc la prețuri foarte scăzute si prețul pentru porcii vii a fost în scădere permanentă, nu se constată o scădere a prețului la consumator.

Din analiza pieței cărnii de porc reiese că, în fiecare an, prețul porcilor scade în trim. IV și, în continuare, în trim. I al anului următor. Ca urmare, previziunile fermierilor din România sunt că urmează o prăbușire a pieței românești, sufocată de carnea provenită din disponibilul de carne de porc din alte state UE și că, în câteva luni, majoritatea fermelor vor falimenta.

Menționăm că numai în primele șase luni, UE a avut un disponibil de 133,4 mii tone carne de porc, care reprezintă cu 25% mai mult decât întreaga producție de 109 mii tone realizată în aceeași perioadă în abatoarele românești.

Având în vedere structura fermierilor din România, lipsa capitalului și a rezervelor financiare, costul mare al finanțării, solicităm MADR să analizeze urgent situația sectorului de creșterea porcilor și să elaboreze urgent scheme de sprijin financiar pentru perioada octombrie 2014 – aprilie 2015.

Schemele de sprijin financiar vor proteja nu numai fermele realizate prin investiții din fonduri proprii sau fonduri europene, ci vor proteja cca. 5 000 locuri de muncă existente în sector, precum și cele cca. 20 000 de locuri de muncă dependente din industria orizontală. Sunt fermieri tineri care au fost incurajați să înceapă afaceri în zootehnie și acum sunt în prag de faliment. Sprijinul acordat fermierilor pentru 6 luni va proteja și bugetul național de influențele negative ce vor rezulta din reducerea veniturilor provenite din impozite, taxe, TVA, din creșterea numărului de șomeri și dezechilibrul balanței comerciale.

Din estimările noastre, la începutul lunii octombrie pierderea medie înregistrată era de 42,00 RON / cap de porc, echivalent a 9,4 EURO / cap de porc. Schema de sprijin financiar ar trebui să ajute fermierii să suporte pierderea de 92,4 mil. RON estimată pe șase luni pentru producția a cca. 2,2 mil. porci.

APCPR și AFISS fac un apel către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Finanțelor Publice și Guvernul României pentru lansarea unor măsuri de protecție și susținere a producției naționale de carne de porc.

 

Consiliul Director APCPR                        Consiliul Director AFISS 

AGERPRESS