Comunicat de presa

Comunicat de presa

Membrii APCPR, în calitate de beneficiari ai Programului carne de porc din ferme românești și solidari cu toți producătorii de porci din țară de la care au primit mesaje, protestează față de atacul susținut al unei părți a presei care se zbate într-o gravă necunoaștere a specificului creșterii porcilor și a problemelor sectorului.

Prin emisiuni repetate, această parte a presei încearcă să anuleze o inițiativă, de mare importanță pentru crescătorii de porci, care vine să aducă o gură de oxigen sutelor de fermieri ce livrează carne proaspătă de porc pe piața României.

În ultimii doi ani, datorită embargoului Rusiei la importul de carne de porc din Europa, piața României a fost invadată de stocurile de carne de porc din Europa, iar fermierii români au fost nevoiți să vândă perioade îndelungate sub costurile de producție. În anii 2015 – 2016 importul de carne de porc a crescut cu 46.000 tone față de 2013 astfel că, la nivelul anului 2016, România a cheltuit circa 343,6 mil. euro pentru carnea de porc importată.

În 2015 – 2016 sectorul de creștere a porcului a înregistrat o pierdere de 75,8 mil. euro, reflectată în situația economică a fiecărei ferme de porci. O mare parte din ferme se află în reorganizare judiciară, insolvență sau nu pot să-și plătească ratele la bănci.

Lipsa surselor de finanțare a orientat investitorii către înființare de ferme de îngrășare de capacități de până în 2.000 de locuri, evitându-se proiectele pentru fermele de reproducție care sunt de circa 5 ori mai scumpe. Ca urmare, sectorul de creștere a porcilor importă anual circa 1,5 mil. purcei din Uniunea Europeană. 

Situația din piața europeană a cărnii de porc a fost echilibrată prin eforturi deosebite de a găsi beneficiari în China și alte țări asiatice, dar pentru următorii ani nu se prevede menținerea acestor piețe care se orientează către furnizori de carne de porc din America de Sud unde sunt costuri de producție mult mai scăzute. Nici piața Rusiei nu mai poate fi considerată un beneficiar, Rusia desfășurând un ambițios program de asigurare a autosuficienței până în 2020.

În acest context, programul de guvernare 2016 – 2020 a avut în vedere susținerea financiară a fermierilor pentru a stabiliza și dezvolta fermele de creștere a porcilor, ceea ce ar avea ca rezultat reducerea importurilor de carne de porc și avantaje pentru balanța comercială a României.

De asemenea, sumele ce urmează a fi plătite fermierilor le vor permite dezvoltarea fermelor și crearea de capacități de reproducție.

APCPR susține orice formă de sprijin ce poate fi acordată crescătorilor de porcine și va lucra alături de autoritățile inițiatoare pentru fundamentarea tehnică a documentelor necesare în plan național sau la Comisia Europeană.

Rămâne ca o mare nedumerire a crescătorilor de porci din România tăcerea cu care majoritatea stucturilor de presă au tratat situația extrem de grea în care s-au zbătut în ultimii doi ani, lipsa de atitudine față de invazia de carne de porc din exterior și cantitatea mare de energie ce se risipește în prezent pentru combaterea Programului carne de porc din ferme românești. Sperăm ca viitorul să dea o șansă industriei cărnii de porc din România chiar dacă o parte a presei nu este încântată de acest progres.

 

Consiliul Director APCPR

 

AGERPRESS