COMUNICAT DE PRESĂ

COMUNICAT DE PRESĂ

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR): Salutăm demersul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploatații de suine și adaptarea normelor sanitare veterinare de biosecuritate în contextul răspândirii catastrofale a virusului Pestei Porcine Africane

 

București. 17 Februarie 2021. Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) consideră că Proiectul de Ordin nr. 24 din 29.01.2021 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploatații de suine, în forma sa actuală de pe site-ul MADR , este o inițativă îndelung așteptată și binevenită, care vine să clarifice viitorul creșterii porcilor în România și să sprijine preponderent sectorul tradițional, sector care se află sub amenințarea dispariției, prin ignoranță și indiferența generală față de primejdia contaminării cu Pesta Porcină Africană (PPA), tot mai extinsă  în spațiul rural. Acest proiect de ordin nu stabilește norme de biosecuritate, dar constituie baza de pornire pentru definirea acestora de către autoritățile sanitare veterinare, norme care pot face diferența între o dezvoltare durabilă a sectorului de creșterea porcinelor din România sau prăbușirea iminentă a acestuia, cu toate consecințele sale – sociale și economice -, indiferent de tipul de fermă.

Se impune, ca măsură de urgență, adaptarea legislației de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) cu privire la condițiile de biosecuritate în cele două tipuri de exploatații de porcine, pentru reglementarea corectă și transparentă a tuturor categoriilor de crescători de porci din România și salvarea producției de carne de porc autohtonă.

Este de datoria autorităților centrale și locale să reglementeze, să informeze și să sprijine producătorii locali să dezvolte creșterea tradițională a porcilor, fără riscul de a-și pierde investițiile prin contaminarea cu PPA, ceea ce înseamnă uciderea porcilor și închiderea fermelor indiferent de dimensiunea acestora. Proiectul de Ordin nu are nici un fel de interdicții de creștere a porcilor, sau  de a deține animale de reproducție, așa cum speculează diferite canale media sau persoane publice care, se pare , sunt interesate mai degrabă de dispariția porcului românesc și nu de continuarea unei tradiții care presupune o abordare realistă a legislației, corespunzătoare noii clasificări. Ordinul aplică recomandări vechi și repetate ale experților Comisiei Europene și DG SANTE comunicate în urma misiunilor de audit efectuate în perioada 2017-2020 și reprezintă un prim pas esențial în strategia actuală a MADR de salvare și relansare a sectorului de creștere a suinelor în România, așa cum a prevăzut în programul de Guvernare pe care și l-a asumat, într-un context epidemiologic catastrofal, impus de răspândirea virusului Pestei Porcine Africane pe întreg teritoriul țării.

Uciderea a peste 650.000 de porci din cauza răspândirii acestui virus a antrenat despăgubiri în valoare de peste 100 de milioane de euro, adică cel puțin 50 de Euro plătiți din buzunarul fiecărui român, de la mic la mare! Din această sumă fiecare român ar fi putut să pună pe masă cel puțin 20 de kg de carne de porc! Această situație trebuie să-și găsească un sfârșit, iar sfârșitul nu poate veni decât dacă – prin reglementări legale de tipul acestui ordin binevenit – Pesta Porcină Africană va fi oprită!

Toți crescătorii de porci din România – cu exploatații mici sau mari – au fost profund afectați încă din 2017 de evoluția continuă și agresivă a virusului PPA, care a determinat pierderi de peste 600 milioane de euro doar în exploatațiile profesionale, închiderea/lichidarea numai în ianuarie 2021 a unui număr de 45 de exploatații de creștere a porcilor din toate categoriile, scăderea capacității de producție la nivel național și a numărului de animale destinate consumului intern de la 75% în 2016 la doar 25% în 2020, ceea ce afectează securitatea alimentară a României pe termen mediu și lung.

Nu am remarcat acțiuni ale contestatarilor de profesie, care se autointitulează apărătorii „porcului tradițional”, dar pe care nu l-au văzut decât la televizor sau, carnea acestuia, în farfurie, să îi fi ajutat pe crescători să înțeleagă perioada grea și consecințele grave, pe termen lung, ale contaminării cu PPA. Nu i-am văzut să le explice că, în lipsa unui set de reguli de biosecuritate simple, riscul contaminării cu virusul PPA este imens și permanent, conducând la interzicerea creșterii porcilor în localitațile afectate pe perioade îndelungate de timp. Iar exemplele de lipsă de implicare a celor care se erijează în susținerea reală a porcului tradițional pot continua.

APCPR susține fără echivoc creșterea porcinelor în sistem tradițional, în mici exploatații, pentru consum familial sau pentru comercializare, însă cu respectarea normelor minime de biosecuritate, condiție obligatorie pentru a evita contaminarea cu PPA și diseminarea virusului în întreaga comunitate.

APCPR salută inițiativa legislativă a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, susține  măsurile de alocare de fonduri naționale sau europene pentru sprijinul dezvoltării exploatațiilor mici și rămâne un partener de dialog pentru autorități în acțiunile de prevenire și combatere a dezastrului produs de Pesta Porcină Africană (PPA) în România. În lipsa acestui demers legislativ – și al altora necesare reglementării sectorului – tradiția creșterii porcului în România va deveni istorie!

 

CONSILIUL DIRECTOR APCPR

 

AGERPRESS