Deschidere sesiune noua M215 - plati pentru bunastarea animalelor

Sursa: MADR

Joi, 27 Februarie 2014 10:14

 

COMUNICAT DE PRESĂ MADR

 

Crescătorii de porci și păsări vor putea accesa din nou sprijinul pentru bunăstarea animalelor

 

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va deschide în perioada următoare o nouă sesiune de depunere a cererilor de ajutor financiar pentru Măsura 215 – Plăți privind bunăstarea animalelor (suine și păsări).

În urma unei analize realizată împreună experții Comisiei Europene, reprezentanții MADR au identificat posibilitatea de a permite fermierilor care nu au reușit să acceseze acest ajutor să poată beneficia de aceste plăți compensatorii.

Sprijinul se va acorda doar pentru angajamente voluntare luate de fermieri care depășesc cerințele minime impuse pentru bunăstarea animalelor (suine și păsări). În cadrul angajamentelor încheiate, beneficiarii vor trebui să respecte și standardele de eco-condiționalitate (SMR) aplicabile terenurilor agricole aparținând fermei și activităților agricole desfășurate la nivelul fermei. Menționăm faptul că în cadrul acestei măsuri este exclus sprijinul pentru investiții.

Beneficiarii eligibili sunt exploatațiile comerciale din sectorul de creștere a porcinelor și a păsărilor autorizate sanitar veterinar și exploatațiile comerciale de tip A specifice sectorului de creștere a porcinelor, care își asumă voluntar angajamente în favoarea bunăstării animalelor, în conformitate cu art. 40 din Regulamentul CE nr. 1698/2005.

”Este o nouă oportunitate pentru crescătorii de animale să beneficieze de acest sprijin financiar important pentru realizarea unor producții competitive și de înaltă calitate. În toată această perioadă am căutat soluții pentru a identifica resursele financiare necesare și mă bucur că astfel reușim să răspundem la solicitările fermierilor și să oferim din nou o măsură de sprijin care s-a bucurat de un real succes”, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

Încă din Campania 2012, fermierii au avut posibilitatea accesării acestei măsuri prevăzute în Axa II a PNDR 2007 – 2013.

Plafonul alocat acestei măsuri a fost suplimentat prin decizia Comisiei Europene la sfârșitul lunii noiembrie 2013, fiind în prezent de 372.88 milioane de euro, aferent cererilor depuse începând cu anul 2012 și până la sfârșitul actualei perioade de programare.

În luna decembrie 2013 au fost efectuate plățile pentru cererile depuse în sesiunea I – pachetul a) - porcine, în valoare de 312.241.127 lei (70.253.375 euro).

În ceea ce privește plata pentru pachetul b) - pasari, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) estimează că plățile se vor efectua în perioada aprilie - mai 2014, pentru prima sesiune de depunere, valoarea estimată a acestora fiind de 80 milioane de euro.

Mai multe detalii: http://www.mapam.ro/ro/comunicare/1041-comunicat-de-presa.html

AGERPRESS