DG AGRI: Raport pe termen scurt - iunie 2012

DG AGRI: Raport pe termen scurt - iunie 2012

DG AGRI a publicat un nou raport privind perspectivele pe termen scurt pentru piata cerealelor, a carnii si a produselor lactate.

Analiza sectorului carnii de porc arata ca, pentru anul 2012, productia de carne de porc va ramane stabila, in pofida faptului ca populatia de porcine a scazut cu 1,7% ( - 3,2 % la scroafe). In privinta exportului de carne de porc , previziunile pentru anul 2012 sunt favorabile, asteptandu-se o crestere de 3,5%, continuand astfel cresterea exceptionala din anul 2011.

Perspectivele anului 2013 nu sunt foarte bune. Datorita noilor masuri referitoare la bunastarea porcinelor, mai ales a masurii care prevede cazarea in grup a scroafelor gestante (care va deveni obligatorie incepand de la 01 ian 2013), se asteapta ca productia de carne de porc sa scada cu 2% si exporturile cu 10%.  In raport se mentioneaza ca , desi statele membre au lansat diverse initiative de sustinere financiara a fermierilor pentru ca acestia sa se adapteze noilor cerinte, cei care nu si-au adaptat inca tehnologia de productie vor fi sub presiune si vor putea fi obligati sa isi inceteze activitatea. Cu toate acestea , statele membre care au aderat recent la UE vor fi cel mai putin afectate deoarece acestea au realizat investitii substantiale in sistemele de productie, dupa aderare.

Importul de carne de porc in UE se asteapta sa scada, atat in 2012 cat si in 2013.

Consumul de carne de porc va inregistra de asemenea o usoara scadere in anii 2012 si 2013, iar pretul carnii de porc va ramane ridicat in anul 2012.

Referitor la costul furajelor, acelasi raport mentioneaza ca, desi costurile cu furajele sunt ridicate (mai ales pentru soia), marjele producatorilor sunt stabile si peste media ultimilor cinci ani.

Sursa : DG AGRI Economic analysis and market forecasts

AGERPRESS